9-mesačné bábo neštvornožkuje. Je to kvôli kobercom?

25. apr 2024

Ahojte naše 9m dieťa neštvornožkuje a chcem sa opýtať či to môže byť tým že v byte nemáme koberce? Môže to mať na to nejaký vplyv? Ak máte s tým skúsenosť budeme rada za pomoc

yvanielka
25. apr 2024

My nemáme koberce a teda štvornožkovali mi všetky tri deti, prečo myslíš že to má súvis? Takú tú podložku pre bábätko máte?

lucia13022023
25. apr 2024

Podľa mňa nie. Moje dieťa mi nestvronzkovalo ani u mojej starkej kde koberce boli, ani doma kde koberce neboli. Začal až v 9m štvornožkovať a normálne aj doma, nesmykalo sa mu, len na to vtedy ešte nedozrel

060106
25. apr 2024

Moja nestvornoskovala vôbec skôr behala po zadku nikde není napísané že musí tak nemusíš stresovať a x kobercami to nemá nič spolocne

anna777115
25. apr 2024

Moja dcéra, bude mať čoskoro jedenásť rokov a nikdy nelozila Išla rovno zo sedu na nohy.

gabriela2952
25. apr 2024

Moja začala v 10m ale cvičili sme s ňou, ako sa naučila 4nozkovat hneď sa naučila aj sadnúť a naučila sa aj postaviť

julischkaaa
25. apr 2024

Ja by som vobec neriesila tieto fazy podla kniziek. Kazde dietatko je individualne a niektore su docela lenive, ine zase akcne 🙂. Moj maly lietal a modlila som sa aby aspon chvilku sedkal na zadku a bol na mieste haha. Cize pokial je motoricky vsetko v poriadku, daj krpcovi cas a bud rada, ze je staticky :D lebo ked sa raz rozbehne, uz ho nezastavis. Pokial sa ti ale cosi nepozdava, daj na svoj instinkt a skus s dietatom cvicit, mozno ma slabsi chrbatik. Su rozne pekne cviky, ktore najdes aj na internete.

eva233
25. apr 2024

Nemáme doma koberce a syn stvornozkoval ako 6m. Pri stvornozkoval ide o silu chrbtových a brušných svalov. Treba posilovat tie a netreba kupovať koberce 😉😁 (tu poslednú vetu ber prosím ako vtip, nie výsmech)

letfenixa
25. apr 2024

Stvornozkovanie je jedna z najdôležitejších fáz vo vývine dieťaťa.
@autorka skús detskú podlozku.

gleep1
25. apr 2024

Koberce praveze pomozu lebo sa nesmykaju ruky a nohy, smyklava plavajuca podlaha je skor problém pri stvornozkovani. Ma 9 mesiacov, 8 mesiacov je priemer kedy dieta zacne. Priemer. To znamena ze do roka moze mat pokojne cas.

anavixy
25. apr 2024

Nie, prave naopak, na podlahe/dlazbe kde sa smyka sa im stvornozkuje tazsie (oblecenym hlavne). Stvornozkovanie velmi dolezita faza vyvinu, dolezita pre vsetky dalsie fazy, plazenie nie, to je skor neziaduce (nevadi, ale nema sa podporovat). Treba zacat cielene posilnovat brusko, chrbatik, motivovat k lezeniu, stale ma cas, nemusi ist podla tabuliek, ale ak tam nie je ani naznak perovania a davania sa na 4, tak mozno potrebuje trosku postrcit uz 🙂

autor
25. apr 2024

Dakujem vam vsetkym baby ano mame plavajucu podlahu a lezie ako diva len nestvornozkuje ani nesedi a to stvornozkovanie je podla nasej dr dolezite a ak nezacne do 10m tak nas posle ku fyzioterapeutke. Podlozku ma ale z tej sa vzdy odplazi prec a na posteli sa nam zda ze uz dviha zadocek a je taka istejsia preto sa pytam ci by tie koberce pomohli.

anavixy
25. apr 2024

Aha, ja som to v rychlosti zle pochopila, ze mate koberce… tak potom.. akoze kvoli tomu by som asi cely byt nepokryvala ale mozete skusit nejaky vacsi koberec do obyvacky, no sam o sebe pomoct vobec nemusi. Vhodne by bolo nechat dieta lozit nahe, nezavadzia plienka, nesmyka sa, chapem, ze ak nemate podlahove kurenie tak to je asi tazsie zrealizovatelne, ale da sa aj tak… no a co sa tyka fyzioterapeuta, tak to neber tak ze bu bu poslem vas k fyzio ak nesplni toto a toto, fyzioterapeut je uzasny pomocnik, ak je teda dobry.., a je super ho vyhladat pro hocijakom probleme ktory sa da casto odstarnit minimalnym usilim, ked vies ako na to. Podla mna by bolo najlepsie rovno ho vyhladat, on vam povie ci nieco treba zlepsit, ci nejako treba civicit (nepredstavuj si hned vojtovku, to su uplne lahucke cviky hrou), alebo len staci dieta motivovat k lozeniu a dat tomu cas. Ak mas ig, odporucam sledovat a precitat si prispevky na profiloch fyzi kristy, detska fyzio mama, fyzio detem 🙂

joannita
25. apr 2024

Autorka, koberce by mohli pomoct, lebo sa nesmykaju nozky. Ale nemusis stresovat, moj zacal 4noznivat ako 14 mesacny a chodit ako 19m

aurora33
25. apr 2024

Mojej sesternici mala nestvornozkovala, poradila som jej nech kúpia koberce a behom dvoch dni začala stvornozkovat. Takže ano, úprava prostredia občas veľmi pomôže.

sofia1979
25. apr 2024

Nemusí moja hneď šup v 9mesiacoch na nôžky

aurora33
25. apr 2024

@sofia1979 mala by 🙂

asdfka
25. apr 2024

Autorka ukludnim ta, moja zacala stvornozkovat ako 10,5 mesacna. Ked mala 9 sme boli u fyzio, lebo este nesedela (iba vo w sede) a ja som sa zlakla. U fyzio bolo vsetko ok, len ze jej mame trosku posilnit chrbatik nosenim, ukazala nam ako a ked si sada do w sedu tak opravit nozky. A ze do mesiaca sa rozstvornozkuje.
No trvalo to dlhsie, ale stale nesedela. Tak som sa vybrala opat, lebo vsak google a katastroficke scenare, a dieta 11mesacne este nesedi. Dr. mi povedala, ze keby mali take dieta ako ja, tak rovno mozu zavriet ambulanciu. Mam ju nechat tak, ona si sadne. A tak aj bolo 3 dni pred prvym rokom si sadla.
Som si vydychla 🙂 zbytocne nervy som si robila citanim a rozmyslanim ake ma moje dieta deformity. Kazde jedno je ine a netreba porovnavat.

asdfka
25. apr 2024

A este som zabudla, ze sme kupovali aj koberec kvoli tomu aj take protismykove kolenacky a nepomohlo to. Isla si svojim tempom.

aurora33
25. apr 2024

@asdfka po správnosti ma dieťa najskôr stvornozkovat a až potom sedieť. A ani nejde o to, kedy to bude, ale či vôbec. Aj keď bude len dva tyzdne stvornozkovat, to je fuk, len nech to dieťa robí.

asdfka
25. apr 2024

@aurora33 ano, lenze my sme sa len plazili do toho 10mesiaca, ziaden posun od 5-6teho mesiaca ked sa zacala plazit. tu v poradni som citala, kde sa lekar vyjadroval ze ak si dieta nesadne do 9mesiaca treba ist na fyzio. A este ked kazdy zacal do mna rypat, ze uz davno mala sediet, tak clovek sa zlakne.

aurora33
25. apr 2024

@asdfka tak ak sa 11 mesačne dieťa len plazi, tak niečo asi nebude ok.

joannita
25. apr 2024

@aurora33 moj sa v 11m este len zacal plazit...4 nozkovat zacal v 14m. Je uplne zdravy, teraz ma 6 rokov... Niekedy to nemusi nic znamenat...

aurora33
25. apr 2024

@joannita Ved samozrejme, ratam s tým, že sa tu teraz vyroja mamičky, ktorých deti sa plazili mozno až ako ročne, a podobne. Ale ver mi, zaostalý PMV vývoj niečo znamená.

taktotedanie
25. apr 2024

Nieeee
Dieta najskor sedi az tak stvornozkuje
Daj sa do kludu, pravidlo je ak je milnik odporucany v nejakom mesiaci treba si k nemu pripocitat dalsie dva mesiace a dovtedy je vsetko ok

aurora33
25. apr 2024

@taktotedanie nieeee, dieťa najskôr stvornozkuje a z toho sa samé posadí.

taktotedanie
25. apr 2024

@aurora33 v mojom okoli nebolo dieta ktore vedelo stvornozkovat a az tak sedelo, zistovala som si ked som mala ja dieta

joannita
25. apr 2024

@aurora33 ja som sa snazila ukludnit autorku, ze zaostaly PMV nie vzdy nieco znamena. U mojho 6r. Syna neznamenal nic

aurora33
25. apr 2024

@taktotedanie takze všetky ženy v okoli najskôr pasívne posadzovali svoje deti? Smutne.

aurora33
25. apr 2024

@joannita ja som sa snažila autorku podporiť v tom, že poznám dieťa, ktoré začalo stvornozkovat potom, čo domov kúpili koberec. Veľakrát praveze úprava prostredia pomôže.

yvanielka
25. apr 2024

@taktotedanie no podľa správnosti sa má dieťa do samostatného sedu dostať samé z polohy na štyroch