2. pilier - zrušenie

24. jan 2024

Je tu niekto kto teraz zrusil druhy pilier? Ked vam ho automaticky jiekde zalozili tak kolko tam poslali peňazí na zaciatku ?

alenah31
24. jan 2024

druhý pilier sa momentálne zrušiť nedá. Vieš si ho akurát preniesť do inej poisťovne.

autor
24. jan 2024

@alenah31 podla tohoto sa da

sweet20
24. jan 2024

a precoho chces zrusit? radsej das peniaze statu ako sebe? nerozumiem

alenah31
24. jan 2024

a tebe vznikla účasť na II. pilieri po tomto dátume automaticky? Pokiaľ si nemal/a príjem - nikto ti tam nič neodvádzal, len ti ho automaticky založili. Pokiaľ si príjem mal/a - treba sa obrátiť na poisťovňu kde je založený a informovať sa. A tu máš viac informácii:
https://www.employment.gov.sk/sk/socialne-poist...

iv007
24. jan 2024

Vystupit momentalne nie je mozne, ale aj tak by to bola velka hlupost. Peniaze by si nedostala na ucet, len by sa "presunuli" do SP kde ich rozdaju inym ludom..

luliu
24. jan 2024

Ak si myslis, že ho zrušis a tebe niečo vyplatia, tak to určite nie. Len pošlú tvoju peniaze do SP a tam ich použijú na vyplácanie dôchodkov

hellwant
24. jan 2024

@luliu dosť možné, pri fin. gramotnosti Slovakov by som sa nečudoval, keby si to dotyčný myslel....smutné. Ale kto chce kam, pomôžme mu tam, ako sa hovorí.

ekira1
24. jan 2024

Peniaze ti tam posielali podľa toho, koľko si zarobil. Tuším to je 5,5%. Nechápem logiku to rušiť. Ak to zrušíš, odvody budeš mať stále rovnaké, len celá suma pôjde do SP a nie časť na tvoj účet. Že ty netušíš čo je druhý pilier a ako funguje a myslíš si, že tie peniaze dostaneš po zrušení ty 🫣🫢

amy12345
24. jan 2024

Druhý pilier určite nerušiť! Sú to totiž tvoje peniaze vedené pod tvojím menom! V sociálnej poisťovni nemáš nasporené jedine euro pod svojím menom. Všetko čo dáš dnes do sociálnej poisťovne ide na výplatu súčasných dôchodkov. Navyše sa druhý pilier dedí čo môže byť pod 20 či 30 dosť pekná suma, ktorá by inak prepadla štátu ak by došlo k najhoršiemu. Takto aspoň nieco vždy zdedia pozostalí

autor
24. jan 2024

okey teda, dakujem vsetkym za odpovede
lebo niejtori starsi uz zrusili davno ze vraj to nebolo vyhodne kuoli politikom
dakujem

amy12345
24. jan 2024

Tí "starší" ako ty hovoríš tým politikom len naleteli. Politikom chýbali peniaze na dôchodky, tak otvorili druhý pilier a peniaze presunuli do sociálnej poisťovne ktorá ich vyplatila a už sú dávno preč. V tom čase bol druhý pilier v strate, to sa stáva, ale potom bol zase v zisku takže to bolo len dočasne. Trh sa hýbe a niekedy príde strata, ľudia politikom naleteli vybrali tie peniaze, čím stratu uznali (nedali fondom čas na nápravu ktorá nastala o pár rokov) a ich peniaze sú dávno preč. Zmizli v sociálnej poisťovni, druhý pilier nerušiť a určite neveriť politikom, že vybrať tvoje peniaze a dať ich terajším dôchodcom je pre Teba dobrý nápad.

autor
24. jan 2024

vdaka

hellwant
24. jan 2024

a hlavne starši mali zväčša dlhopisy. Nereagovali na Ficove obalky spred par rokov a šupli tam vsetkych lenivych si to precitat a odpisat, ci tych, co tomu nerozumeli a nezistili si co a ako. Ten zm.d takto obabral sporiteľov o nehorazne prachy, kedze trhy krasne rástli. Treba mat indexove fondy ak si mlady.

marci77
24. jan 2024

Jeeeda, preco by ste to rusili? Ved si tam sporite na svoj vlastny dochodok, ked budeme my dochodcovia 1.pilier uz nebude fungovat tak, ako ho my aktualne pozname.....nebude tam uz dost penazi, preto je dobre si setrit individualne.
Ak by ste sa dochodku nedozili, treba si tam nastavit opravnenu osobu, ktora by to zdedila, resp. sa bude dedit podla zakona ta suma, ktora tam bude nasporena.
Takze urcite nerusit😉

iv007
24. jan 2024

@marci77 presne tak, ja tam mam nasporenych uz vyse 8 tisic, nechapem preco by som to rusila a "rozdala" cudzim ludom.

ekira1
24. jan 2024

@marci77 ja som mala tuším na výber z dvoch možností, zvyšok buď dedičom, alebo ostatným v sociálnej poisťovni. Konkrétna osoba tam nebola možnosť.

andula1961
25. jan 2024

@iv007 a za aku dobu sporenia to mate nasetrene???

iv007
25. jan 2024

@andula1961 pracujem 14 rokov a este dalsich 30 budem

hellwant
26. jan 2024

@iv007 presne radsej ak sa nedozijem , nech to zdedi manzelka, ci deti.
Ja som od zaciatku co vznikol 2004, skoda, ze sa nedali dat hned indexy, mal som zmiesane, potom akciove a az neskôr indexy. A za 20 rokov ku dnesnemu dnu zhodnotenie krasnych vyse 61%. Vklady+ zisky = 31699, by ma nasralo ak by to nejaka "zufala" vlada skonfiškovala, kedze tam bude potom este viac😕

vienala
3. mar 2024

@hellwant ja neviem, ale ako to vidis, ze by si vedel finalnu sumu nasporit do dochodku? Teda neviem, ci chces pisat takto verejne, pochopim ak nie, ide o dost osobne veci. Predpokladam, ze si cca v polovici, t.j este ti nejakych 20 rokov chyba do dochodku. Lebo mne ked chodia tie odhady z druheho piliera, tak tam vyzera byt, ze by na dochodok mohla byt pekna suma, ale neviem, neviem... ja som nejaka skepticka. Mozno blbo pocitam, ale jeden moj rodinny prislusnik je uz 10 rokov na dochodku a v prepocte na dnesne ceny, resp.vysku jeho dochodku, uz vybral zo systemu cca 100 tis Eur (samozrejme hruby prepocet, kedze na zaciatku mal nizsi dochodok ako teraz). A to je len 10 rokov. Mne to proste aj tak nevychadza, ze by som sa takto aj pomocou druheho piliera vedela na dochodok zabezpecit. Ako uprimne, vidim to tak, ze sa riadne pri-zabezpecit vlastnym sporenim, resp.investiciou do nehnutelnosti a naslednym prenajmom. A su aj ine moznosti, nemam to teraz cele preluskane, ale proste po vlastnej osi. Spoliehat sa, ze len dochodok prvy + druhy pilier ma zabezpeci je podla mna utopia. Ci sa mylim? Ak to mas viac prestudovane a vedel by si dat info, potesim sa. Dakujem

hellwant
4. mar 2024

@vienala Ahoj, mam este cca 24 rokov do dôchodku(ak zostane tak ako je) ja samozrejme imvestujem sj pomimo. A 1 a 2 pilier ti neurobia nadstandartny dôchodok, len ho nebudes mat taky slaby ako statny. Mam aj 3 pilier- zamestnavatel prispieva.
Ja beriem statny plus 2 pilier
na pokrytie energii, liekov a jedla a investicie na prilepsenie v starobnom dôchodku.
3 pilier planujem vyuzit nasledovne- môzes ho cerpat pri predcasnom, cize ak dozijem 60 rokov, odidem do predcasneho a 3 pilierom vykryjem(chcem ho minut cely, aby neostal do normalneho dôchodku a neminal som este investicie)dorovnanie predcasneho dôchodku na nejaky lepsi standard, kym nedosiahnem klasicky dôchodok(ak dozijem🤷)
Ked dosiahnem klasicky dôchodok tak statny + 2 pilier+ 3% odpredaj manzelskeho investicneho portfolia bude doplnat nas dôchodok s manzelkou.
Mame okrem inv. portfolia aj inv. byt v Ziline, ale ten mozno dame synovi- to este nevieme, zalezi aky muz z neho vyrastie a ci byt budeme potrebovat.
Pri 2 pilieri je najv. problem, ze politici s nim robia co chcu, ta vyplatna faza mi az tak nevadi. Nevies, ci ti ho zhabu, ci nie, preto sa don neoplati davat navyse vklady, i ked poplatky uz su fakt minimalne.

20erika07
4. mar 2024

@vienala tak pomocou ll.piliera si nezabezpecis nejaky wau dôchodok, ale prilepsis si trocha . Ja mam ll. aj lll.pilier a este dalsie sporenie na dôchodok , tak som zvedavá ako to vypáli o cca 25-30rokov.

alexdark
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ekira1
22. apr 2024

@alexdark iste?

luliu
22. apr 2024

@alexdark a čo si si myslel, že dostaneš plný dôchodok zo SP a ešte z 2. piliera?
Logika nepustí.....

alexdark
22. apr 2024

@luliu kto hovorí, že ja😄😄😄

alexdark
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alexdark
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luliu
23. apr 2024

@alexdark o môj bože, aký potrestaný? Veď keď sporis v 2. pilieri tak nedavas plnú sumu do SP, ale časť ide tam a časť tam. Takže časť ti bude vyplácať SP a časť 2. pilier. Finančná gramotnosť nula bodov.

Keď si budeš sporiť 20€ v TB a 20€ vo VÚB, snáď by si nechcel, aby ti to celé vyplatila TB

alexdark
23. apr 2024

@luliu evidentne si negramotna ty... Len píšem, čo mi bolo povedané... A ty potom nepochopila 🤮👈