Slobodná matka a hypotéka

rea92
27. nov 2017

Dobrý deň milé slobodné/rozvedené maminy.
Som slobodná matka dvoch detí - chlapcov (5 rokov a 3 roky). Žijem s otcom mojich detí už 7 rokov, no posledné 3 roky to dosť škrípe. Večne sa mi vyhráža, že ma aj s deckami vyhodí z domu, keďže všetko patrí len jemu tak má bohužiaľ na vrch.
Mne ešte len teraz skončila rodičovská dovolenka a od 1.12.2017 nastupujem do novej práce. Chcem sa spýtať, koľko musím mať odpracovaného alebo aké sú podmienky, aby som ja ako slobodná matka dvoch detí mala nárok na akú-takú hypotéku. Ako sa to počíta.
Prosím, ak máte niekto za sebou podobný problém, ako Ste to vyriešili. Ako Ste postupovali?
Budem vďačná za každú pomocnú radu.

lavieenrose
27. nov 2017

@rea92 podla mna tebe tazko schvalia hypo...skus pohladat ci mesto v ktorom byvas alebo obec..nema socialne byty..alebo nejaky podnajom....na hypo musis mat cast svojich penazi nasetrenu...banka ti neda 100%

dai
27. nov 2017

@rea92 vsetko zalezi od tvojho prijmu... jasne ze cim lepsi prijem tym vyssia bonita... banka obycajne chce zmluvu na dobu neurcitu a splatka hypo nesmie prekrocit urcite percento prijmu...
@lavieenrose preco by nedala ? ak ma zmluvu na dobu neurcitu a plat dajme tomu 3000 euro, pricom splatka by bola 200-300 euro, nevidim najmensi problem... obycajne banka ziada spolurucitela , to moze byt ktokolvek kto sa za daneho cloveka zaruci a ziada zabezpeku v podobe nehnutelnosti drahsej ako je vyska hypo...

lindusss2016
27. nov 2017

@rea92
Zalezi to aj od vysky tvojho prijmu. Mala by si si asi.najskor osetrit aj alimenty papierovo.

lavieenrose
27. nov 2017

@dai no predpokladam ze nema na ucte viac ako 10 000 a predpokladam ze este dlho potrva kym dostane zmluvu na dobu neurcitu a pochybujem ze bude mat vyplatu 1000 euro ...

sissy27
27. nov 2017

@rea92 pokiaľ budeš spĺňať podmienky - hlavne príjem, tak ti v pohode hypo dajú... akurát že teraz už myslím nedávajú 100% hypo, takže budeš musieť mať aj nejaké vlastné zdroje... ale čokoľvek ti tu napíšeme sú len dohady, treba sa pýtať v bankách. A pracovná zmluva musí byť na dobu neurčitú a po skúšobnej dobe. Tiež si zatiaľ vyrieš výživné súdnou cestou.

lilienlukacs
27. nov 2017

Banka poskytuje uver uz aj bez zmluvy na dobu urcitu po skusobnej dobe stacia 3 vyplatne pasky aby bolo mozne overit danu osobu v socialnej poistovni. Banka vsak neposkytuje 100% preto je potrebne mat nejake vlastne financie.

wurka
27. nov 2017

Zaklad je mat zmluvu na dobu neurcitu. Odporucam ti najst si nejakeho financneho poradcu, ktory by ti vedel tvoje moznosti lepsie zhodnotit a aj vysvetlit vsetko, co ta zaujima. Za ich sluzby nic neplatis, oni dostanu nejake percento od banky, v ktorej si pripadne vezmes hypoteku, takze sa ti urcite oplati nechat si poradit.

jana_eyre
27. nov 2017

@rea92 nemal by byt problem pokial mas pracovnu zmluvu.. Teraz su velmi dobre podmienky na ziskanie hypoteky.. Moja sestra bola slobodna mamicka a dostala hypoteku na byt a zije si pekne.. Jej starsia dcera je uz dospela a prave pred nedavnom dostala hypoteku a kupila si byt.. Sice nema deti, ale nebol to problem pri mladej slobodnej babe.. Nema ani vyplatu 1000€ 😉 a pokial si dobre pamatam bonita sa aj trocha zvysi ked su pritomne deti - pretoze clovek je nimi viac zaviazany a zodpovednejsi splacat ako bez nich.. Tak drzim palce..

dai
27. nov 2017

@lavieenrose tak ale to nevieme🙂 ja som nastupovala tiez do novej prace po 2hej materskej, plat vysoko nad 1000 euro a zmluva na dobu neurcitu po 3och mesiacoch... nie som v nicom specialna, takze myslim ze aj ini ludia mozu nieco take mat - ak mala pred detmi rozbehnutu karieru, tak to nebude take zle...

lavieenrose
27. nov 2017

@jana_eyre my sme kupovali 40 tisic pozemok 10 sme museli dat vlastnych...to je pekne ze bonita zrasta ale taktiez zaväzky...take deti nieco aj stoja

creativetime
27. nov 2017

Ahoj prešla som si podobným no myslím že s úverom na nejaký čas nepočítaj...
ja mám len jedno dieťa a tiež mi uver neschválili v žiadnej banke aj keď príjem mám..no nie podla ich predstáv...

lavieenrose
27. nov 2017

@dai a co ty robis kde robis ? lebo taku vyplatu nema ani moj muz a to robi v dobrych firmach dobre platenu pracu...

17alexis
27. nov 2017

@rea92 na hypo musíš spĺňať viaceré podmienky, čo bude od nového roku ešte ťažšie.

jana_eyre
27. nov 2017

@lavieenrose ano banky teraz nedavaju 100% nehnutelosti, davaju maximum 80.. Ale preco predpokladas, ze slobodna mamina nemoze mat nic nasetrene alebo nejaku inu finncnu pomoc od rodiny napr.? Toto su vsetko len dohady, kazdy je v banke posudzovany individualne.. Preto je najlepsie ist sa spytat osobne a riesit to tak..

Inak bonita je celkovy suhrn informacii, je samozrejme ze sa berie inak ak ma niekto 400€ prijem a dve deti a je ine ak ma 1000€ a dve deti.. To ze nieco deti stoja viem, mam ich tri a mame aj hypoteku uz 10rokov.. 😉 takze nieco o tom viem..

dai
27. nov 2017

@lavieenrose robim manazera v it firme...

veronika42597
27. nov 2017

@rea92
Ak si mala dve materske za sebou, tak musis mat zmluvu na dobu neurcitu a najlepsie odrobenych 6 mesiacov - robi sa priemer mzdy za toto obdobie, takze ak by si ziadala o uver po troch mesiacoch a tvoj prijem je mesacne 1000€ tak sa ti rata prijem 500€, lebo delene 6.
Max.vyska splatky hypo moze byt 55% z tvojho prijmu, a vyska poskytnutej hypo 80%. Takze vlastne zdroje musia byt, alebo spotrebak, ale to by musel byt velmi pekny prijem 🙂
Drzim palce 🙂

fokuska
27. nov 2017

@lavieenrose Zalezi aj na regione, ale prijem nad 1000 eur nie je vobec nieco extra nedosiahnutelne. Neviem teda ci @dai hovori o hrubom alebo cistom prijme, lebo ja som zvyknuta, ze vzdy sa udava hruby prijem, kedze odvody a dalsie veci nie su u kazdeho rovnake.
V regione KE su to IT firmy, ktorych je tu teda dost v celom IT Valley a tiez priemyslene parky - nie operatori, ale inzinieri, technologovia, kvalitari... to len priklad, su aj ine odvetvia kde to ide 🙂

A v nadnarodnych korporaciach je nepripustne aby mal muz iny plat ako zena ak robi tu istu pracu, tu istu poziciu a pod. Neviem teda ci si narazala aj na to, ze je @dai je zena a zaraba viac ako muz.
(malo by to byt samozrejme vsade, ale vacsinou si zahranicne firmy davaju na take veci velky pozor a slovenske na zakony kaslu)

elysiacik
27. nov 2017

@rea92 Musíš tam zdokladovať príjem za pol roka aby ti oni mohli vyrátať koľko cca by ti mohli požičať a či sa to vôbec bude dať. Veľmi bude záležať od toho koľko zarobíš plus teda by si mala mať aj nejaké svoje peniaze lebo banka ti nedá 100% toho koľko napríklad bude stáť byt

lavieenrose
27. nov 2017

@fokuska nenarazala som na to narazala som na to ze je milion inych pracovnych pozicii horsie platenych ako ma dai...napr aj takej farma firme sa nechce platit viac ako 1200 v hrubom ( pracovnikovi ktory tvori cely vizual pre firmu ) it ckari zarabaju pekne ale nemozeme byt vsetci itckari..a ostatne pozicie su dost malo platene...

fokuska
27. nov 2017

@lavieenrose Nemozu byt vsetci Itckari, to je jasne... inak v IT firme nerobia len Itckari, potrebujes aj manazerske pozicie, aj marketing, aj komunikacne, aj ekonomov a HR atd.
Ak som pracovnik ktory tvoi cely viuzual firmy, mam ozaj skusenosti, mam take zrucnosti a vedomosti, ktore firma nedostatocne ohodnot a 1200 je nepostacujuce ohodnotenie, tak jednoducho z takej firmy odidem... ak mam naozaj nieco, co stoji za to zaplatit, tak si ma zaplati ina firma.
Ak to nemam a som "priemer" - teda zrucnosti, vedomosti, skusenosti na urovni plno inych ludi, tak som platena ako plno ostatnych ludi, teda ten priemer - priklad max. 1200 ako pises.

Je to o tom, ci sa chcem a dokazem odlisit a ponuknut nieco co ini ine, alebo zapadnem medzi priemer.
Tym priemerom nemyslim nic zle, plno ludi je takto spokojnych, ja som zacinala na pozicii kde ma mohol nahradit hocikto za a 2 mesiace zaucania podavat vykon ako ja - nebola som nicim pre zamestnavatela vynimocna, ina, ziadna extra pridana hodnota - adekvatne tomu som bola zaplatena.
Pracovala som na sebe a adekvatne tomu islo hore moje ohodnotenie, bola som key player v time a ak by som sa rozhodla odist, tak to tim pocitil - cize si zamestnavatel rozmysli ci chce takeho cloveka stratit alebo nie.

A s tym suvisi aj to, ze ked chcem byt lepsie zaplatena, tak som ochotna sa napr. prestahovat za firmou ktora je schopna ma zaplatit. Lebo bud budem sediet niekde v hladovej doline v Roznave a fnukat ze aky mam super potencial a nikto ma nezaplati, alebo sa vykaslem na svoj potencial a budem robit jednoduchu pracu za adekvatny plat, alebo budem rozvijat potencial a nieco pre prijem aky chcem aj obetovat ;)

A sorry je spamujem temu trosku odveci prispevkom.
Aby som bola k veci - stotznujem sa plne s tym co napisala @jana_eyre

dai
27. nov 2017

@lavieenrose uprimne, vobec som nechcela diskutovat o platoch... skor som len pisala ze zakladatelka temy vobec nic nenapisala o novej praci - cize napisat ze urcite nedostane hypo je postavene na predpokladoch ktore vobec nemusia byt splnene ( seba som uviedla len ako priklad - tiez mam 2 deti a tiez som nastupovala do novej praci po druhej materskej, cize som tam videla nejake korelacie... )

lavieenrose
27. nov 2017

@fokuska mi to vysvetlujes ako keby mi tieklo po brade mlieko zakladatelka ma 25 rokov 5 rocneho syna uz vidim ako ma vzdelanie aby robila cokolvek v it firme...nemozu vsetci byvat vo velkych mestach..vsetko je individualne to je jasne ja som vyjadrila svoj nazor ze to nevidim na vysoky plat vzhladom v akej situacii sa konkretne ona nachadza ;)

fokuska
27. nov 2017

@lavieenrose Nemyslela som to nijak v zlom.
Chapem aj co si ty chcela povedat, ze zakladatelka asi nebude mat taky prijem.

Ja som len reagovala na to, ze ty si sa zaujimala kde pracuje dai, lebo tvoj muz ma dobur pracu a nezarobi tolko - cize som sa zbytocne rozpisala o inom.

lavieenrose
27. nov 2017

@fokuska mne niekedy pride ze ked niekto vela zaraba pride mu ze vsetci maju taky prijem

viera27
27. nov 2017

@lavieenrose to sa ti tak moze zdat. lebo su tu skusenosti, ze naozaj nie je take zlozite v dnesnej dobe viac zarabat. Pokial je clovek zdravy a mlady, chce na sebe makat a vie obetovat na zaciatku cas, ma dvere otvorene.

dankovicova
28. nov 2017

Máš nejaké peniaze našetrené? Lebo ak chceš pôžičku tak oni ti nedajú celú tú sumu, ktorú budeš potrebovať

lula313
28. nov 2017

Ja som brala hypotéku ako slobodná, po 7 mesiacoch a mala som vtedy zmluvu na dobu určitú - 1 rok, vedela som však, že mi zmluvu predĺžia a banka s tým problem nemala, len vraveli, že musíme Hypo stihnúť 3 mesiace pred koncom zmluvy, takze vôbec nie je problem, keď nemas zmluvu na dobu neurčitú.

muskazlata90
28. nov 2017

Ako už baby písali, musíš mať niečo našetrené. My si teraz vybavujeme hypo na dom a bez problémov nám dajú 90%. Záleží aj od bonity klienta, my ju máme za tie roky veľmi dobrú. Sú banky, ktoré sú prísnejšie na podmienky a sú banky, ktoré majú benevolentnejsie kritériá. My sme napr. Pred 3 rokmi brali hypo, 90%, vtedy partner mal zmluvu na 1 rok, odpracované 6 mesiacov v tej firme, ja som bola absolvent so zmluvou na 2 roky a odpracované 3 mesiace (čerstvo po skúšobnej ) a v pohode nám hypo dali. Zájdi za poradcom, najlepšie zhodnotí tvoju situáciu a poradí ti, je to pre teba zdarma. Pokiaľ viem, nezaopatrené dieťa znižuje výšku maximálnej možnej hypo, ale všetko závisí od príjmu. Držím palce, nech to vyjde 😉

jankanelka
28. nov 2017

Ja by som este doplnila,ze banky nedavaju 80-90% ceny,ktoru pyta za byt majitel, ale 80-90% hodnoty bytu,tzn.podla znaleckeho posudku.