Ako je to s pracovným časom?

liaka
30. dec 2016

Ahojte. Poradi mi nejaka predavacka? Je rozdiel ked je v zmluve napisane predavac a rozdiel je byt cisto len pokladnik? A pracovny cas - od 5.45 do 14.15 ale v tom mame zapocitanu aj pol hodinovu prestavku na obed 8-hodinovy pracovny cas), ale chodime do prace chystat uz o 5.00 tam musime byt a nedovolia namvyuzit ani prestavku, najest sa rychlo postojacky... moja otazka teda znie, mam povinnost chodit o 5.00 a pracovat bez prestavky do 14.15? Lebo byvala sefka nas pustala z "dobrej vole" o 13.00 ale druha veduca uz nie, musime aj tak robit do 14.15. Dakujem za rady na co mam pravo a ake mam povinnosti.

tutu_1
30. dec 2016

@liaka to co je za kravina ? Treba sa pozrieť na pracovnú zmluvu odkedy začína pracovný čas a kedy konci. Je vsak dobrým zvykom prísť skor aby sa zamestnanec stihol prezliecť do pracovného odevu ak si to jeho praca vyžaduje. Zo zákona ma zamestnanec po 4 hodinách prace nárok na polhodinovú prestávku. Ja by som sa sefovej spýtala ci je to takto ok kebyže tieto jej praktiky napíšem na inšpektorát prace ?!

timea7
30. dec 2016

@tutu_1 na inšpektorát práce napísať môžeš a rovno si môžeš prísť po výpoveď, dôvod sa vždy nájde, si na Slovensku, zabudla si?

dominika6
30. dec 2016

@liaka robíš 8,5 h. z toho 30min je na obed.prestávku,ktroú by si mala využiť v klude na jedlo..do práce každý chodí o cca 15-20min skôr.kým sa vychystá,pripraví..to že sa nestíhaš v klude najesť,funguje skoro všade,každý to do seba hádzže za pochodu,nech robíš kdekolvek..a je to len na dohode medzi vami predavačkami,že povieš kolegyni,idem sa najesť,dohliadni...potom ona...a predavač pokladník nieje nič rozdielne...každá robí všetko

mijo53
30. dec 2016

@liaka napíš na Inšpektorát práce ananym, keď sa bojíš podpísať, oni prídu aj tak prešetriť. Ako sa zapisujete v práci príchod, obedňajšiu prestávku a odchod, zapisujete vôbec obedňajšiu prestávku?

timea7
30. dec 2016

@mijo53 myslíš, že budú reagovať aj na anonym?

mijo53
30. dec 2016

@timea7 myslím, že áno, zoberú evidenciu dochádzky a majú výsledok, zamestnávateľ ma poskytnúť teplú stravu a nie postojačky obedovať nejaký chlieb s maslom

evittam
30. dec 2016

@timea7 Ano sme na SVK a je to vo vacsine pripadov tak ako pises. Ale len preto lebo ludia su stale taki sprosti a nechaju si "srat na hlavu" a drzia huby....Mozu si za to len a len sami. A to dobre viem o com pisem.
Ja som vo firme bola prva co som si "dovolila" vziat si OCR-sef len "valil oci" ako to je mozne-velmi jednoducho som mu to vysvetlila.😉
Prepacte za vulgarizmy-ale inak som nemohla.🙏

timea7
30. dec 2016

@mijo53 zamestnávateľ má poskytnúť teplú stravu, alebo stravné lístky, to viem, len si nie som istá, či sa budú zaoberať na inšpektoráte práce anonymom.

majusqa77
30. dec 2016

inspektorat preveruje vramci moznosti vsetky podnety, aj tie anonymne

timea7
30. dec 2016

@evittam to mi je úplne jasné, že si to ľudia robia sami. Ja som nemala problém dať dva krát výpoveď, keď chceli za málo peňazí veľa muziky. No môžem si to dovoliť, žijem v lokalite, kde o prácu nie je až taká núdza, dokážem sa uživiť viacerými spôsobmi a nemám malé deti. Keby som žila napr. v Prievidzi, na Kysuciach, či východe republiky, mala dve, tri mal deti a bola celá happy, že som po dvoch rokoch konečne zohnala prácu, kde nie je zmennosť, tak by som si asi dva krát rozmyslela, či prídem o piatej a budem robiť do 14,15 alebo nie. Najmä ak by som bola na tie deti sama a výživné nič moc.

timea7
30. dec 2016

@majusqa77 tak to je fajn, lebo mám v zuboch jednu firmu, kde sa neberie do úvahy počet hodín, ktoré musí mať človek na oddych medzi dvomi zmenami, len nechcem nikomu ublížiť.

mijo53
30. dec 2016

@timea7 budú, prečítaj si zákon o Inšpektoráte práce, hlavný inšpektor posúdi, či je to oprávnený podnet, a keď napíše, že nemôžu chodiť na obedy, iba postojačky, tak to príde prešetriť, dúfam, že nie sú také naivné, že si zapisujú odchod na obed a príchod z obedu, lebo potom by ozaj nemali dôkaz

evittam
30. dec 2016

@timea7 Tak ja byt na deti sama tak tazko si mozem dovolit chodit do prace na 5.00 😉

timea7
30. dec 2016

@mijo53 no dúfam, určite niečo podniknem, lebo sa to ťahá už takmer rok. Ako ja chápem krízový stav, tiež som raz ťahala takmer mesiac od siedmej do piatej, šiestej, kolegyne kosila chrípka jednu za druhou a robiť nemal kto, lebo chrípková epidémia bola všade, ale to bolo ojedinelé, nie bežný jav.

timea7
30. dec 2016

@evittam to je fuk, tak by si bola rada, že si našla prácu od 7,30 do 15,00, na veci to nič nemení, píšem, že nie každý si môže dovoliť protestovať, kým nemá vo výhľade niečo lepšie....na Slovensku totiž zákony nechránia ľudí, ale vagabundov.

mijo53
30. dec 2016

@timea7 voľno medzi dvoma smenami je dosť komplikovaná záležitosť, ale musí sa dodržiavať alebo mala by sa podľa nasledovného usmernenia

Nariadenie vlády SR č.276/2006 Z.z. o minimálnych bezpečnostných a zdravotných požiadavkách pri práci so zobrazovacími jednotkami podrobnejšie ustanovuje ďalšie povinnosti zamestnávateľa, pričom jednou z nich je aj povinnosť zabezpečiť pravidelné prerušovanie práce so zobrazovacou jednotkou najneskôr po 4 hodinách nepretržitej práce. Táto povinnosť sa týka pracovísk, kde zamestnanci pracujú napr. pri počítači.

S prestávkami v práci súvisí aj oddych medzi dvoma pracovnými zmenami, kedy medzi koncom jednej a začiatkom druhej zmeny musí mať zamestnanec minimálny odpočinok v trvaní 12 po sebe nasledujúcich hodín v priebehu 24 hodín a mladistvý zamestnanec aspoň 14 hodín v priebehu 24 hodín. Tento odpočinok možno skrátiť až na 8 hodín zamestnancovi staršiemu ako 18 rokov v nepretržitých prevádzkach a pri turnusovej práci, pri naliehavých opravárenských prácach, ak ide o odvrátenie nebezpečenstva ohrozujúceho život alebo zdravie zamestnancov, a pri mimoriadnych udalostiach. Ak zamestnávateľ skráti minimálny odpočinok je povinný dodatočne poskytnúť zamestnancovi do 30 dní rovnocenný nepretržitý náhradný odpočinok.

Zamestnávateľ je povinný rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku, ktoré musia pripadať na sobotu a nedeľu alebo na nedeľu a pondelok. Ak to povaha práce a podmienky prevádzky neumožňujú u zamestnanca staršieho ako 18 rokov, zamestnávateľ musí poskytnúť dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku v týždni v iných dňoch týždňa. Ak ani takého rozvrhnutie pracovného času nie je možné, zamestnávateľ môže zamestnancovi staršiemu ako 18 rokov, po dohode so zástupcami zamestnancov alebo, ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, po dohode so zamestnancom, rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň najmenej 24 hodín nepretržitého odpočinku, ktorý by mal pripadnúť na nedeľu s tým, že zamestnávateľ je povinný dodatočne poskytnúť zamestnancovi náhradný nepretržitý odpočinok v týždni do ôsmich mesiacov odo dňa, keď mal byť poskytnutý nepretržitý odpočinok v týždni. Ak ani toto nie je možné, zamestnanec musí mať raz za týždeň najmenej 35 hodín nepretržitého odpočinku, ktorý pripadne na nedeľu a na časť dňa predchádzajúceho nedeli.

amoremio26
30. dec 2016

bud budes chodit do prace ako mas urcene v zmluve a v klude sa polhodinu naobedujes s tym ze keby s tym mala sefka nejaky problem by som ju nasmerovala si prestudovat zakonnik prace. Alebo dalsia moznost odíst z takej prace kde robia z ludi otrokov

evittam
30. dec 2016

@timea7 Ano bola,ale nie som ten typ co si necha "srat na hlavu" a ani by som si nedala. Mam obednu prestavku-idem sa najest-bodka.😉

timea7
30. dec 2016

@mijo53 ďakujem, toto všetko mám naštudované, tu ide o to, že človek má po sebe tri 16 hodinové služby a keď k tomu prirátam čas na prepravu domov, tak má medzi nimi prestávku ani nie šesť hodín, v lepšom prípade šesť. Aký môže podať výkon na tej tretej službe v jej druhej polovici, si asi dokážeš domyslieť...

timea7
30. dec 2016

@evittam niekde sa dá, niekde bohužiaľ nie. Dôvod na výpoveď sa vždy nájde a môžeš sa súdiť tak zo šesť rokov....Ako som písala, ja ak by som to mala takto postavené v pracovnej zmluve, tiež by som išla najesť, lebo by ma až tak netrápilo, že o takúto prácu prídem. Ale ako som písala - v hladovej doline s dvomi, tromi deťmi ako samoživiteľka by som si to asi rozmyslela.

timea7
30. dec 2016

@amoremio26 ako som už písala, ja s tým problém nemám, v prípade že som tú prácu ledva zohnala po dlhom čase a na mojom príjme sú závislé ešte ďalšie osoby, tak by som taká odvážna nebola.

evittam
30. dec 2016

@timea7 Poviem ti na rovinu-radsej by som sa z tej "hladovej doliny" prestahovala ako zo seba nechala robit otroka a nesvojpravneho. A presne kvoli tomu co pises to tak funguje ako to funguje. Bohuzial.

timea7
30. dec 2016

@evittam vieš, veľmi ľahko je to písať, ja som zažila po dva krát, že sme dali výpoveď celý kolektív a to som prvý krát mala dieťa na VŠ v zahraničí a som rozvedená, vtedy som bola bez partnera, takže na všetko sama. Ale mala som to na háku, lebo som popri práci robila ešte v ďalšej na skrátený úväzok, tak by som sa realizovala tam, keby bolo najhoršie., Ja sa žiadnej práce nebojím, ale na druhej strane nie som ničím viazaná, v podstate ani bydliskom, deťmi, ničím. ie každý, každá to tak má, nie pre každú je také jednoduché zdvihnúť kotvy a ísť žiť na druhý koniec republiky. Nechcem stále písať ako sa to nedá, vždy radšej hľadám spôsoby, nie dôvody, len mám v predstave tú samoživiteľku s deťmi niekde v Hornej Dolnej, ktorej byt tam má hodnotu štvrtiny bytu v oblasti, kde by našla lepšiu prácu, nie je tam nikto, kto by jej postrážil deti v prípade choroby, čo má tam, kde žije, takže radšej drží hubu a krok, vydrží pár rokov aj s dýkou v chrbte a keď deti trocha odrastú, tak môže konať.

mijo53
30. dec 2016

@timea7 čiastočne máš pravdu, ale všeobecne sa dá povedať, že Slováci sú právne na veľmi nízkej úrovni, nemajú právne minimum, na to nie je potrebné študovať právo a sú finančne negramotní, čo tiež nie je potrebné študovať Ekonomickú univerzitu odbor Financie, to patrí k všeobecnému rozhľadu a veľmi sa všetkého boja, nevyužívajú svoje práva, to by si mali brať vzor v tejto oblasti z Rómov, oni veľmi dobre poznajú na čo majú nárok a veľmi si vzájomne pomáhajú

andra77
30. dec 2016

@liaka ja robim od 9h....ale od 8 30 h mame byť už na predajni rsp. v šatni...po 4 hodinách odpracovaných máme narok na 30 minutovú prestávku, po 8 hodinách na 60 minutovú prestávku....je to prevádzka v obchodnom centre....podla mna predavačka rsp. pokladnik je to iste...ja tiež blokujem, obsluhujem, dokladam...atd...🙂

amoremio26
30. dec 2016

@timea7 timea reagovala som na zienku ktora napísala prispevok o tvojej situácii neviem, necitala som :(

timea7
30. dec 2016

@amoremio26 moja situácia je našťastie OK, ale nie každá žena je v takej situácii.

andra77
30. dec 2016

@liaka jedným slovom vás zdiera ako hada....👍

evittam
30. dec 2016

@timea7 Ja netvrdim,ze sa to lahko pise a je to lahke,ale všetko sa da ak sa chce a nie robit zo seba "handru"....V podstate suhlasim s @mijo53

timea7
30. dec 2016

@evittam bohužiaľ by sme potrebovali lepšiu podporu v zákonoch, nie že sa nevyplatí mzda a kým sa to nerozvíri v médiách, tak sa nič nedeje ☹