Musí zamestnávateľ vedieť, že som tehotná?

daniela20676
12. mar 2024

Ahojte som v 2 druhom mesiaci tehotenstva,mám prácu na TPP .momentálne som tam mesiac zamestnaná,predtým som bola na neplatením rodičovskom príspevku.Chcem sa opýtať môžem normálne pracovať ak nemám žiadne problémy a musí to vedieť zamestnávateľ že som tehotná,či nie.

vyrovnanaosoba
12. mar 2024

@daniela20676 si v novom zamestnaní mesiac a si 2 mesiace tehotná? Áno, mal by vedieť, že si do prace nastúpila už ako tehotná. Ak to zisti môže ta vyhodiť pre zatajenie. Myslím, že dlho to neutajis a bolo by fér, aby sa rozhodol alebo aby aspoň vedel ako dlho s tebou môže počítať.

alenah31
12. mar 2024

@daniela20676 tehotenstvo je tvoj osobná vec. Nie si povinná informovať zamestnávateľa o tom, že si tehotná. No z toho zároveň vyplýva, že nemáš nárok na úľavy, ktoré majú tehotné, ktoré tehotenstvo oficiálne oznámia. Hoci už budeš mať veľké bruško - no tehotenstvo oficiálne neoznámiš - budú s tebou zaobchádzať v súlade so ZP ako s netehotnou.

melanta
12. mar 2024

Nemusí. Si povinná mesiac pred nástupom na materskú oznámiť nástup. Inak nemáš povinnosť. Morálne hľadisko je už iná situácia.

alenah31
12. mar 2024

@vyrovnanaosoba nemôže ju vyhodiť pre zatajenie tehotenstva - dokonca s ňou ani v skúšobnej dobe ukončiť PP z dôvodu jej tehotenstva - pokiaľ ho teda oficiálne oznámi.

januska12323
12. mar 2024

Nemusí, ale potom si pre neho netehotna a všetko tak aj musíš vykonávať.

melanta
12. mar 2024

@vyrovnanaosoba môže jej ukončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe z akéhokoľvek dôvodu. Okrem dôvodu tehotenstva. Takže z dôvodu zatajenia tehotenstva ju nemôžu vyhodiť ani v skúšobnej ani po skúšobnej dobe.

vyrovnanaosoba
12. mar 2024

@alenah31 moju kolegyňu tak vyhodili počas skúšobnej doby, lebo za tajila že je tehotná, bola už v 5 mesiaci, takže asi tak. Jedine, ze za 6 rokov sa niečo zmenilo.

melanta
12. mar 2024

@vyrovnanaosoba vyhodili ju, pretože nečítala zákonník práce a nepoznala svoje práva a preto sa ich nedomáhala (je chyba zamestnanca, ak podpisuje zmluvu a pritom nemá záujem poznať zákonník práce a svoje práva). Platí čo som písala ja aj Alenka. Platilo to aj pred 6 rokmi, aj dlhé roky predtým.

vyrovnanaosoba
12. mar 2024

@melanta a nie je to tak, že jej nemôžu ukončiť pracovný pomer ak počas skúšobnej doby otehotnie? Veď to by každý mohol takto nastúpiť do práce a povedať, po 3 dňoch, že je tehotná.

daniela20676
autor
12. mar 2024

@vyrovnanaosoba ja som nevedela ,dnes som sa to dozvedela

melanta
12. mar 2024

@vyrovnanaosoba môže to urobiť každý. Ale čítaj s porozumením. Nemôžu ju vyhodiť kvôli tehotenstvu. Môžu jej ukončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe napríklad z dôvodu, že sa nezaučila, že nevykonáva svoju prácu dobre, že nezapadla do kolektívu, atď. Nemôžu ju ukončiť z dôvodu tehotenstva, z iných dôvodov môžu.

alenah31
12. mar 2024

@vyrovnanaosoba nič sa za posledných 6 rokov nemenilo - tento bod ZP je tam desiatky rokov. "Vyhodili" ju z iných dôvodov, toto v Ukončení PP ani náhodou byť nemohlo - čo už možno ona hovorila po ukončení PP je iná vec.

melanta
12. mar 2024

@daniela20676 buď v kľude, ak si v práci mesiac a si druhý mesiac, jasné, že si to pri nástupe nevedela, veď to si bola len po ovulácii, nemala si to ako vedieť. Takže ak ti je dobre, vieš podávať plnohodnotný výkon, tak nemusíš nič riešiť, nemáš žiadnu povinnosť.

alenah31
12. mar 2024

@vyrovnanaosoba ešte dodám, že skončiť PP v skúšobnej dobe môže jedna aj druhá strana bez udania dôvodu. No v prípade, že zamestnanec oznámi tehotenstvo, v skončení PP musí byť uvedený dôvod - ktorý sa ale nesmie týkať tehotenstva. - a dobre vieme, že toto pre zamestnávateľa nie je problém vymyslieť.

vyrovnanaosoba
12. mar 2024

@alenah31 tak asi to tak bude. Nehhádám sa, vlastne v skúšobnej ani nemusia dať dôvod. Len nám to rovno takto povedal aj zamestnávateľ, že s ňou ukončil pracovný pomer pre zatajenie tehotenstva

alenah31
12. mar 2024

@vyrovnanaosoba ostatným už vôbec nemal právo oznamovať prečo sa PP skončil. Evidentne tam u vás v práci nie je niečo s kostolným poriadkom - teda aspoň so zamestnávateľom určite.

vyrovnanaosoba
12. mar 2024

@alenah31 čiže, ak budem tehotná, zatajim, nejak uhrám počas skúšobnej... Potom poviem ze som tehotná aj keď 5 mesiacov. A zamestnávateľ má nemôže vyhodiť, resp. Mi musí dať odstupné a dôvod o výpovedi. Pekne.

zuzkaa1991
12. mar 2024

@daniela20676 preto sa oznamuje lebo ste chranena ;) nemoze vas prepustit....skratka ;) možno ine dámy budu konkrétne preco sa oplati oznámiť a preco nie....ale radsej byt zamestnana 270dni aby vam vysla materska a vyšší rodicak ja tiez som sa zamestnala kedze planujeme druhe babo

svokrinjazykmonika
12. mar 2024

@daniela20676 hlavne to nehovor len tak ale treba to oznámiť písomne. Aby si bola chránená

alenah31
12. mar 2024

@vyrovnanaosoba na odstupné nemáš nárok - treba mať odpracované aspoň 2 roky. Pokiaľ by ťa chcel prepustiť po skúšobnej dobe tak len zo zákonných dôvodov - ruší sa tvoje miesto, prevádzka alebo firma resp. ak hrubo porušíš prac. disciplínu.